Futóműszervíz


A futóműről
A futómű a gépjárművek biztonsága szempontjából igen lényeges szerkezeti elemekből áll, ezért kialakításuknál a közlekedésbiztonság meghatározó szerepet tölt be. A gépkocsik biztonságát és menetkényelmét a futómű állapota jelentősen befolyásolja. A gépjármű rendeltetésszerű használata közben a futóműnek biztosítania kell a gépjármű és az úttest között a folyamatos kapcsolatot. A futóművek szerkezeti elemei közé soroljuk a gépjárművek haladásával, különböző irányba való mozgatásával kapcsolatos elemeit, a rugózását, lengéscsillapítását és stabilitását biztosító szerkezeti elemeket, valamint a kerékmeghajtások szerkezetét is.
A futómű egy igen bonyolult rendszer, melynek egyik fontos részre a lengéscsillapítók kihagyhatatlan elemei. Ezek kötik össze a tengely mozgó részeit a karosszériával, és csillapítják az út egyenetlenségei miatt jelentkező heves rugólengéseket. A rugók tehát csak a lengéscsillapítókkal együtt nyújtanak biztonságos rugózást a járműnek. Fő feladatuk a kerekek úttal való folyamatos kapcsolatának biztosítása gyorsításkor, kanyarodáskor és fékezéskor. A menetkényelem is ezeknek a fontos futóműalkatrészeknek a finombeállításától függ.

Általunk használt berendezésről

Számítógépes professzionális futóműállító berendezés. Négy mérőfejes, nyolc sugaras, konstrukció. Teljesen kábelmentes rádiófrekvenciás kommunikáció

Számítógép vezérlésű, négy mérőfejes, 8 sugaras futómű állító berendezés. 
A mérés a legmodernebb kábel nélküli CCD kamerás elven történik. 
A mérőfejek közti kommunikáció, illetve a fejek és a központi egység közötti kommunikáció, 70 csatornás, zavarvédett, rádiókapcsolaton keresztül folyik. 
A központi egység a mért adatokat színes 22" LCD Monitoron jeleníti meg és hasonlítja össze az adatbankjában található adatokkal. A szoftver több mint 25000 gépjármű gyári beállítási adatait tartalmazza.